IVTA2.jpg

Spoorslags naar Papendal

Volleybalster Pleun van der Pijl verruilde Alvoco voor het nationale talententeam
 
-Amsterdam- Van fatsoenlijk afscheid nemen, was het nog niet gekomen. Zo snel was het allemaal gegaan. Dat moest alsnog gebeuren en daarom werd volleybaltalent Pleun van der Pijl afgelopen zaterdag in het zonnetje gezet door haar oude team- en clubgenoten van Alvoco.
Na afloop van de eredivisiewedstrijd US - Talentteam Papendal was de aandacht dan ook vooral op de Alkmaarse gevestigd. In de kleine sporthal Amstelcampus, net buiten het centrum van Amsterdam, vormden haar oud-teamgenoten van de B1 en hun ouders een aanzienlijk deel van het aanwezige publiek dat de potentiële topspeelsters van de toekomst met 3-0 zag verliezen van de hekkensluiter uit de hoofdstad. De wedstrijd was niet zonder reden uitgekozen. Een uitduel dichterbij Alkmaar is er niet voor de talenten, al kwam Van der Pijl niet in actie. Dat is voorlopig ook nog niet aan de orde legde zij na afloop uit. ,,Ik moet nog zo veel leren en me ontwikkelen. Maar alleen het trainen al is supergaaf.”

Het was dan ook allemaal razendsnel gegaan, vertelde zij. Met 15 jaar zou de juniore, zes jaar geleden begonnen met volleybal, dit seizoen in eerste instantie gaan spelen het eerste vrouwenteam van Alvoco, dat uitkomt in de eerste klasse en daarnaast gaan trainen op Papendal. ,,Maar ’Dames 1’ van Alvoco speelt voor mij helaas bijna alle wedstrijden doordeweeks en dat was natuurlijk niet te doen.” Dus werd er nog meer vaart gemaakt om haar een plek op Papendal te geven. ,,We hadden maar een week om alles te regelen en mijn oude school Willem Blaeu wist het nog niet eens. Mijn kamer was ook nog niet klaar.” Maar het kwam allemaal goed. Al was het de eerste weken nog wel flink wennen. ,,Je komt op een nieuwe school tussen een nieuwe groep meiden. Dan voel je je niet meteen thuis, maar nu ben ik heel erg blij dat ik de stap heb gezet. Ik heb er ontzettend veel zin in.”
Pleun
 
Als eerste speelster in de Alvoco-historie werd zij jeugdinternational. Eerst in 2017 al voor de beachvolleybalselectie, afgelopen zomer volgde een uitnodiging voor de zaalselectie, waar zij uitkwam op een zeslandentoernooi. ,,En na afloop daarvan ben ik door bondscoach Eelco Beijl gevraagd om intern op Papendal gekomen.”

Het wedstrijden spelen is iets wat later nog wel zal komen. ,,Het doel van het Talentteam is om in de eredivisie te winnen. Ik kan daar nu nog geen aandeel in hebben. Zo ver ben ik nog niet. Het zou natuurlijk wel fijn zijn als dat later wel zo is, maar de bedoeling is dat ik hier nog vier jaar ben. Dus ik heb nog wel tijd.” Want ambities zijn er zeker bij de vwo-scholiere. ,,Uiteindelijk wil ik gewoon eredivisie spelen en het liefste naar het buitenland.”
Buiten de volleybalwereld is haar talent in ieder geval ook al opgemerkt. Zo is zij genomineerd als Alkmaars sporttalent op het gala dat vanavond wordt gehouden. ,,Een heel mooie erkenning. Echt super dat zij aan mij gedacht hebben.”
 
Geschreven door Robin Kaandorp