ICG meisjes en jongens spelen toernooi in Almelo

Inleiding

Op dit toernooi op zondag 17 mei j.l. in Almelo werd gespeeld met de Alkmaarse teams die gaan deelnemen aan de ICG in juni te Alkmaar. Dat betekende met maar 8 spelers te zijn afgereisd naar Almelo. Elk ander deelnemend team had een stuk of 4 of 5 wissels tot hun beschikking en het merendeel had zelfs een libero om mee te spelen, onze ICG teams niet. Beide teams van Alkmaar deden mee met de leeftijdscategorie onder 14 jaar.

Meisjes

Onder leiding van Christophe George en assistent Anouk van Geenen:

Luna, Jill C, Jill D, Heidi, Luka, Linda, Yaëlle en Sophie.

In de sporthal IISPA in Almelo werd om half 9 verzameld.
Om 09:30 uur werd de 1e wedstrijd gespeeld tegen Groningen. In het begin merkte je dat het heel even wennen was aan elkaar maar daarna hadden de meiden het snel voor elkaar met z'n 6-en. Er werd zeer goed geserveerd (opdracht van de coach) en op deze servicedruk kon de tegenstander geen vat krijgen. Deze set eindigde dan ook in 25-12 winst.
De 2e set werd er gewisseld en kwamen er 2 nieuwe meiden in. Dat resulteerde in een iets minder goede start van de meiden. De service aan onze kant was zeker niet zo sterk als in de 1e set en helaas ging de service bij de tegenpartij nu wel lopen. Door de goede serve van de tegenstander en de mindere pass bij ons liep de aanval daardoor ook niet heel lekker en helaas werd deze set verloren met 16-25. Einduitslag 1-1 maar in set gemiddelde gewonnen.

Om 11:30 uur mochten de meiden weer aantreden. Ditmaal tegen de thuisspelende ploeg namelijk Almelo. Door de trainers weer even bekeken wie op welke positie werd neergezet. Onze service liep deze wedstrijd wel weer redelijk; goede met minder goede service afgewisseld. Er werd goed gewerkt en ook de aanval zag er bij vlagen goed uit. De verdediging liet soms te wensen over, onwennig welke bal nou voor wie was en weinig communicatie in het achterveld. Door de opdracht van Christophe ook nog een beetje zoekende waar nu te staan als een aanval van de andere kant werd opgezet. Toch waren de meiden erg aan elkaar gewaagd. Dat is ook te zien aan de uitslag. De 1e set helaas verloren met 18-25 en daarna winst 25-20. Helaas weer 1-1 en verlies op set gemiddelde.

De 3e wedstrijd, om 13:30 uur tegen Rotterdam. Dit was een leuke wedstrijd om te zien en dan met name de 1e set. Ook nu werd er over het algemeen goed geserveerd naar aanleiding van de opdracht die Christophe steeds gaf. Het was duidelijk te zien dat de meiden van Rotterdam meer op elkaar ingespeeld waren dan de meiden uit Alkmaar maar onze meiden hebben bij vlagen goed spel laten zien. Er werd nu beter gewerkt in het achterveld. Hierdoor waren er ook een aantal leuke aanvallen te zien. Ook deze wedstrijd eindigde in een gelijk spel: 1e set 20-25 en de 2ewinst 25-17. Een mooie opsteker. Ook nu helaas verlies op set gemiddelde en dit set gemiddelde zal ons nekken om de strijd om plek 2 of 3.

Na de 3 gespeelde poulewedstrijden was het tijd voor de kruisfinales etc. De wedstrijdtafel was druk aan het rekenen en helaas bleek dat wij net niet goed genoeg ons best hebben gedaan. Gelijke stand met Rotterdam maar omdat Rotterdam in de onderlinge wedstrijd gewonnen heeft op set gemiddelde eindigde zij als 2e en wij als 3e. Geen kruisfinale voor ons maar een wedstrijd om plek 5/6.

Om 16:45 uur werd er tegen het 2e team van Rotterdam gespeeld. Ook deze meiden waren duidelijk meer gewend om met elkaar te spelen. Bij hen minder fouten en zeer goed verdedigend in het achterveld waardoor er op een aanval van ons helaas niet direct gescoord werd. Onze meiden hebben heel goed gewerkt maar kwamen helaas op de belangrijke momenten net iets te kort. Tot 18-18 ging het gelijk op; ook nog voorgestaan met 19-18. Daarna ging de service over naar de andere kant en hebben de meiden van Rotterdam geen punt meer gegund aan de meiden uit Alkmaar. Verlies helaas 19-25.

De 2e set werd ook zeer leuk volleybal gespeeld. Soms liet de verdediging nog iets te wensen over; voor een aantal toch wennen aan een ander soort positionering dan zij gewend zijn in hun eigen team, maar in deze wedstrijd was toch wel te zien dat de meiden naarmate het toernooi vorderde ook beter zijn gaan spelen en beter op elkaar ingespeeld raakte. Helaas ook deze set verloren maar met wel 22 tegenpunten. 2-0 verlies en daardoor een 6e plek, wat een goede prestatie is voor een team dat nog maar 2 keer samen heeft getraind en verder nooit samen heeft gespeeld.

Na het bekijken van deze wedstrijden was duidelijk te zien dat bij een goede tegenstander onze meiden ook het betere van het spel hebben kunnen laten zien. Al met al een zeer onderhoudende wedstrijden gezien.

Jongens

Onder leiding van Rogier van Meggelen en assistent Barry Peters:

Jasper, Thomas, Max, Maurice, Nimo, Erik, Sebastiaan, Michael.

Met een schuin oog heb ik ook naar onze jongens gekeken. De 1e wedstrijd mochten zij aantreden tegen het team van Almelo. Nou weet ik niet wat ze in die omgeving te eten krijgen, maar wel iets wat voor 'lengte' heeft gezorgd. Alle 'mannen' waren lang bij Almelo terwijl bij het team van Alkmaar de lengte nogal verschillend is en er meer “kleine” jongens zijn dan “grote”. Dus de start was mede daarom al niet geheel eerlijk. Het was ook te zien tijdens de wedstrijd dat de jongens nog niet gewend waren om met elkaar te spelen en helaas daardoor kwam de kwaliteit, welke ongetwijfeld aanwezig is, (nog) niet naar voren. Winst zat er dan ook niet in.

De 3 opvolgende wedstrijden lukte het de jongens nog niet om lekker in het spel te komen. Ook dat had te maken met het feit dat de tegenstanders teams waren die gewend waren om met elkaar te spelen en dat was bij ons niet het geval. Ook tijdens het verloop van het toernooi wilde het helaas nog niet geheel lukken. Maar de mannen bleven positief en dat is toch ook heel belangrijk terwijl er geen winst werd behaald.

De 5e en laatste wedstrijd is het de jongens gelukt om een set te winnen. Nog leuker is het dat het ook echt de laatst gespeelde set van de jongens was.

Het was bij de jongens zeker te zien dat er nog getraind dient te worden om een betere samenhang met elkaar te kunnen bewerkstelligen. Er zaten zeker leuke en goede momenten bij. Wat vooral tijdens het toernooi te wensen overliet was de serve. Als de service bij de jongens wat beter was geweest dan hadden ze nog wat meer punten kunnen pakken. Aan de serve zal ook zeker aandacht besteed moeten gaan worden. De tegenstanders hebben te vaak op deze manier punten binnengesleept.

Teambuilding

Na het toernooi volgende op maandagavond in Alkmaar een teambuilding in het Outdoorpark Alkmaar. Hier konden de teams van alle deelnemende sporten met elkaar kennis maken. Er werd gezorgd voor een hapje en een drankje en uiteindelijk, tot blijheid van het overgrote deel, mochten de deelnemers ook werkelijk gaan klimmen. Er stond aardig veel wind waardoor het hoogste niveau gesloten bleef maar een aantal van Alkmaar zijn toch tot het 3e of zelfs 4e niveau gekomen. Het teambuilding wat vooraf verwacht werd heeft niet zozeer plaats gevonden omdat het overgrote deel toch gewoon met de bekende mensen omging maar onze meiden hebben zich van hun goede kant laten zien en hebben gebabbeld met het zwemteam.

Om half 9/kwart voor 9 werd dan toch echt besloten dat het klaar was met het klimmen en moest er een groepsfoto van alle deelnemers gemaakt worden. Wat jammer was, was dat de grote groep op een heuvel moest staan en de fotograaf beneden bleef staan. Was het omgekeerd geweest dan was iedereen duidelijk te zien op de foto, nu zie je veel mensen niet.

Al met al was ook dit toch wel een geslaagde activiteit en zijn onze volleyballers klaar voor het echte werk.